Jesień przynosi nie tylko smakowite śliwki, jabłka i dynie, ale także wyjątkową żurawinę, bogatą w przeciwutleniacze. Przedstawiamy przepis na muffiny z orzechami i żurawiną, inspirowane kuchnią amerykańsko-kanadyjską – idealne na jesienny deser.
Muffiny z orzechami i żurawiną
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 4 sugerowane porcje
Miksujemy olej, mleko i ksylitol. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Orzechy i żurawinę drobno siekamy, a następnie dodajemy do ciasta, dokładnie mieszając.
Formy do muffinów lekko smarujemy olejem i równomiernie rozkładamy ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja góra-dół) przez około 20-25 minut, aż muffiny nabiorą złotego koloru.
Po upieczeniu wyjmujemy muffiny z piekarnika, pozwalamy im ostygnąć przed podaniem.