Polska zupa ogórkowa z ziemniakami to prawdziwy klasyk, który przypomina domowe, ciepłe obiady. Kwaśne ogórki kiszone, aromatyczna włoszczyzna, puszyste ziemniaki, cebula i świeży koperek tworzą idealną symfonię smaków.
Zupa ogórkowa z ziemniakami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przygotowanie warzyw: Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Obróbka ogórków: Ogórki kiszone ścieramy na tarce. Cebulę, czosnek i koperek drobno siekamy.
Podsmażanie: W rondlu rozgrzewamy olej, następnie dodajemy cebulę i czosnek, smażymy do momentu, gdy się zeszkli.
Gotowanie warzyw: Dodajemy do rondla pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość podsmażamy krótko.
Gotowanie zupy: Zalewamy warzywa wodą tak, aby były przykryte o 1 cm i gotujemy, aż będą miękkie.
Dodanie ogórków: Do ugotowanych warzyw dodajemy starte ogórki kiszone, gotujemy wszystko razem na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
Doprawienie zupy: Na końcu zabielamy zupę mlekiem roślinnym, doprawiamy solą i pieprzem.
Podanie: Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.