Oto nasz jesienny przepis na ciasto dyniowe, które swoim bogatym aromatem i smakiem stanie się idealnym dopełnieniem chłodnych wieczorów. Bez dodatku cukru, to pyszny sposób na rozgrzanie i cieszenie się sezonowymi smakami.
Ciasto dyniowe
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 8 sugerowanych porcji
Dynię obieramy, ścieramy na tarce i dusimy w rondelku do miękkości. Alternatywnie można ją upiec w piekarniku dla intensywniejszego smaku.
W misce mieszamy suche składniki: różne rodzaje mąki, cynamon, przyprawę do piernika, sól i proszek do pieczenia.
W blenderze łączymy dynię, pokrojone jabłko, olej, jajka i ksylitol, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Połącz składniki suche z mokrymi, mieszając tylko do momentu, aż składniki się połączą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w trybie góra-dół.
Formę o wymiarach 22×26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy przez około 50 minut, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.