Szukasz zdrowej i smacznej przekąski? Nasze pieczone warzywa z sosem jogurtowo-koperkowym to doskonały wybór. Bogate w witaminy, będą świetnie smakować jako samodzielny snack lub jako dodatek do obiadowych dań. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla kubków smakowych!
Pieczone warzywa z sosem jogurtowo koperkowym
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Pietruszkę obieramy, a następnie kroimy wraz z cukinią, bakłażanem i papryką na słupki.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na niej przygotowane warzywa, oprószamy solą i pieprzem, a następnie delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut, do momentu, gdy będą miękkie i lekko rumiane.
W międzyczasie przygotowujemy sos. W miseczce łączymy jogurt naturalny z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu wykładamy liście świeżego szpinaku, układamy na nich gorące, pieczone warzywa i polewamy wszystko przygotowanym sosem jogurtowym.