Oto przepis na naszą pełnowartościową sałatkę z kaszy jęczmiennej, indyka i świeżych warzyw – idealną na lekki, ale sycący obiad. Połączenie kaszy jako źródła węglowodanów, indyka jako białka oraz oleju rzepakowego jako zdrowego tłuszczu, sprawia, że danie jest pełne wartości odżywczych. Dodatek różnorodnych warzyw wzbogaca sałatkę o witaminy i minerały.
Lekka sałatka z kaszy jęczmiennej, indyka i warzyw
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Indyka myjemy, osuszamy, kroimy w paski o szerokości około 2 cm. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i delikatnie skrapiamy oliwą.
Indyka smażymy na patelni, mieszając od czasu do czasu, przez około 6-8 minut.
Kaszę jęczmienną przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Pora drobno siekamy, cukinię kroimy w półplastry, a paprykę w paski. Koperek również drobno siekamy.
Na patelni lekko dusimy cukinię, pora, paprykę i groszek zielony.
W dużej misce łączymy uduszone warzywa, uprzednio usmażonego indyka, ugotowaną kaszę jęczmienną, starty ser grana padano, posiekany koperek i roszponkę.
Całość dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.