Bruschetta, klasyczne włoskie danie, zyskało nową, pełniejszą odsłonę dzięki naszemu przepisowi. Przedstawiamy bruschettę z soczewicą, aromatycznymi ziołami i wyrazistym serem grana padano. Soczewica sprawia, że danie jest bardziej pożywne i bogate w białko, a ser dodaje charakterystycznej głębi smaku.
Bruschetta z soczewicą, świeżymi ziołami i serem grana padano
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy połowę oleju i smażymy cebulę z czosnkiem do zeszklenia.
Dodajemy marchew, cukinię i por, wszystko chwilę podsmażamy.
Wsypujemy soczewicę, smażymy kilka minut, następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Ugotowaną soczewicę z warzywami zalewamy pomidorami z puszki. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i świeżą bazylią.
Bagietkę kroimy na kromki, skrapiamy resztą oleju i przyrządzamy grzanki na suchej patelni.
Na upieczone grzanki nakładamy gotowy sos, posypujemy obficie startym serem grana padano i delikatnie skrapiamy octem balsamicznym.