Pulpeciki z soczewicy z kaszą jęczmienną to pyszna i zdrowa opcja na roślinny obiad.
Pulpeciki z soczewicy z kaszą jęczmienną
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
- Na patelni podgrzewamy połowę oleju. Smażymy na nim posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia.
- Dodajemy soczewicę, zalewamy 300 ml wody i gotujemy przez około 15 minut.
- Po ugotowaniu soczewicy i odparowaniu wody, dodajemy płatki drożdżowe i siemię lniane. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie blendujemy na jednolitą masę. Z tej masy formujemy małe pulpeciki.
- Pulpeciki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
- Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na reszcie oleju. Gdy zmiękną, dodajemy mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 3-4 minuty.