Jeśli znudziły Ci się tradycyjne sałatki, ta z soczewicą, wędzonym twarogiem, jarmużem i brukselką to coś, co z pewnością Cię zainteresuje! To połączenie smaków pełne jest białka, witamin, żelaza i przeciwutleniaczy. Idealne aby nabrać dużo energii!
Sałatka z soczewicy, wędzonego twarogu, jarmużu i brukselki
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Gotujemy soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Myjemy i osuszamy jarmuż, siekamy cebulę oraz natkę pietruszki, koperek i szczypiorek.
Brukselkę czyścimy, myjemy i kroimy na ćwiartki.
Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy przygotowane warzywa. Gdy lekko zmiękną, dodajemy ugotowaną soczewicę i pokruszony wędzony twaróg. Dusimy razem przez chwilę, mieszając.
Na koniec dodajemy posiekane zioła: koperek, szczypiorek i natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Sałatkę podajemy na talerzu.