Ta zupa z pieczonej papryki urzeka swoją jedwabiście gładką teksturą i bogatą paletą aromatów. Jeżeli jeszcze nie jesteś fanem zup, to nasz przepis z pewnością przekona Cię do zmiany zdania.
Zupa z pieczonej papryki
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy na ćwiartki.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozkładamy paprykę.
Pieczemy paprykę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, używając funkcji termoobiegu, przez około 20 minut, aż papryka stanie się miękka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, aż staną się szkliste. Dodajemy wędzoną paprykę i upieczoną paprykę, dusząc wszystko razem przez krótką chwilę.
Następnie dodajemy pomidory z puszki i wlewamy wodę, tak aby była około 1 cm ponad poziom warzyw. Gotujemy na niskim ogniu, aż pomidory całkowicie się rozpadną.
Całość blendujemy na jednolitą, gładką zupę, doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną kolendrą według smaku.