Pierogi ze szpinakiem to wyśmienita alternatywa dla klasycznych wersji z mięsem czy serem. Ich delikatny, ale wyrazisty smak z pewnością Cię zaskoczy, a dodatek serka wiejskiego sprawi, że będą niezwykle lekkie.
Pierogi ze szpinakiem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 4 sugerowane porcje:
Ciasto z mąki, ciepłej wody, oleju i szczypty soli przygotowujemy tradycyjnie, zagniatamy, wyrabiamy i zostawiamy pod ściereczką na chwilę odpoczynku.
Na patelni, na rozgrzanej oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy.
Do podsmażonej cebuli i czosnku dokładamy świeży szpinak, dusimy go kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Po chwili dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej, całość studzimy.
W misce blendujemy lekko przestudzony szpinak z odcedzonym serkiem wiejskim, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Rozwałkowane ciasto dzielimy na koła, na każdym układamy porcję farszu, sklejamy pierogi.
Gotujemy pierogi w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię, około 2 minut.