Burger z łososia to świetna alternatywa dla klasycznych burgerów mięsnych. Przepis, który proponujemy, łączy w sobie delikatność ryby z chrupiącą panierką sezamową oraz pikantnym sosem, dopełnionym kremowym awokado.
Burger z łososia z awokado
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ostrym nożem siekamy łososia, mieszamy z sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy burgery.
Na patelni smażymy burgery z łososia po około 4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
W misce przygotowujemy dressing: mieszamy majonez, sos Sriracha i sok z cytryny.
Awokado kroimy na cienkie plasterki.
Na dolną część bułki burgerowej nakładamy sos, układamy rukolę, plasterki awokado i łososia. Przykrywamy wierzchem bułki.