Burak nie jest zarezerwowany wyłącznie dla świątecznego barszczu! Jako bohater odżywczej zupy krem, ten czerwony korzeń może zachwycić delikatnością smaku i słodyczą. Nie przekonany? Wypróbuj naszą zupę krem z buraka, która łączy w sobie wyśmienity smak oraz bogactwo składników odżywczych, takich jak potas, żelazo oraz związki azotu, które korzystnie wpływają na ciśnienie krwi. Gorąco polecamy!
Zupa krem z buraka z rozmarynem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Buraki dokładnie myjemy, układamy w garnku nieobrane i zalewamy wodą, tak by były całkowicie przykryte. Gotujemy przez około 50 minut, do miękkości.
Po ugotowaniu, odcedzamy, chłodzimy i obieramy. Możesz również skorzystać z gotowych ugotowanych buraków dla oszczędności czasu.
Pokrój buraki na kawałki, cebulę w kostkę, a czosnek posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i również podziel na mniejsze fragmenty.
W rondelku na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę z czosnkiem, ziemniakami i rozmarynem, aż cebula się zeszkli, a ziemniaki zaczną mięknąć.
Następnie dolewamy wodę i gotujemy do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.
Wszystkie ugotowane składniki razem z burakami blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy odrobinę octu balsamicznego.
Zupa krem z buraka gotowa! Smacznego!