Miska buddy, znana również jako buddha bowl, to pożywna kompozycja, której bazę stanowią składniki uznawane za superfoods. Doskonała na obiad, drugie śniadanie w pracy czy sycącą kolację. Jak zatem skomponować idealną „miskę buddy”? Nasz przepis na buddha bowl z awokado to prawdziwa arena smaków i łatwość przygotowania w jednym! Odkryjesz w nim soczewicę – bogatą w witaminy grupy B i żelazo, sezam oraz awokado, będące źródłami zdrowych tłuszczów, a także ananasa dostarczającego bromelainę o działaniu przeciwzapalnym oraz aromatyczne, pełne przeciwutleniaczy przyprawy. To prawdziwy zastrzyk energii!
Buddha bowl z awokado
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Soczewicę gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu.
Awokado kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrajamy na połówki a ogórka na cienkie plasterki. Ananas również kroimy w kostkę.
W misce do blendowania umieszczamy pastę miso, czosnek, mielony imbir, sos sojowy, sok z cytryny, nasiona sezamu, olej oraz odrobinę wody i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Twoja energetyzująca miska buddy jest gotowa do delektowania się smakiem. Smacznego!