Fast-food, a jednak w zgodzie z dietą? To nie tylko możliwe, ale i proste! Spróbuj naszego przepisu na indyczy burger curry i przekonaj się, że zdrowe jedzenie może być zarówno smaczne, jak i zaspokoić ochotę na fast-food. Nasza tajemnica? To wyjątkowe połączenie soczystego mięsa indyka, pełnoziarnistej bułki, świeżych warzyw i oryginalnego sosu słodko-pikantnego z dodatkiem… dżemu morelowego. Przepis jest łatwy, szybki i zdrowy – to danie zasługuje na tytuł kulinarnego hitu!
Burger curry z indyka
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Starty imbir i czosnek, a także posiekana kolendra łączymy z mięsem indyczym, które następnie przyprawiamy curry i odrobiną soli. Mieszamy składniki, a potem formujemy z nich burgery o grubości około 1 cm.
Pomidor kroimy w plastry i lekko solimy.
Smażymy burgery na rozgrzanej patelni, po około 4 minuty z każdej strony, aż będą złotobrązowe.
Tworzymy sos, mieszając dżem morelowy z ostrym sosem. W osobnej misce łączymy jogurt z majonezem.
Bułki przekładamy sosem jogurtowym, na spód kładziemy burgera, na to plasterki pomidora, a całość zwieńczamy morelowym sosem. Oto Twój zdrowy fast-food, który zachwyci podniebienie! Smacznego!