Jeżeli cenisz sobie dania pachnące intensywnie i przyjemnie, to zapiekane pieczarki portobello nadziewane jajecznym farszem to propozycja w sam raz dla Ciebie. W towarzystwie ziemniaków i pikantnego sosu chrzanowego tworzą niezapomniane doznania smakowe.
Zapiekane pieczarki portobello z farszem z jajek
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Zaczynamy od obrania ziemniaków, które następnie myjemy i kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą z oliwek.
Przygotowane w ten sposób ziemniaki układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu. Pieczemy około 30 minut, do momentu, gdy staną się miękkie i nabiorą złocistego koloru.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo przez 7-8 minut, po czym studzimy je w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek.
Ogonek pieczarek usuwamy, myjemy kapelusze i delikatnie osuszamy.
Cebulę drobno siekamy, a ogonki pieczarek ścieramy na tarce. Całość podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju do miękkości.
Jajka tarkujemy na tarce o drobnych oczkach, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany szczypiorek, seler naciowy, zeszklone ogonki z cebulką oraz surowe jajko. W razie potrzeby zagęszczamy masę mielonymi płatkami owsianymi.
Tę smakowitą mieszankę wykładamy na osuszone kapelusze pieczarek. Pieczarki z farszem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy w piekarniku o tej samej temperaturze co ziemniaki, przez 15-20 minut. Można je dodać do ziemniaków już piekących się w piekarniku.
Tworzymy sos chrzanowy, mieszając jogurt z chrzanem, posiekaną natką pietruszki oraz szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy gorące pieczarki wraz z ziemniakami, wszystko polane aromatycznym sosem chrzanowym.
Ciesz się wyjątkowym posiłkiem. Smacznego!