Odkryj nową odsłonę klasycznej zupy z naszym przepisem na zupę z pieczonych pomidorów i ciecierzycy. Ten przepis wprowadzi do Twojego repertuaru kulinarnego powiew świeżości i z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Zanurz łyżkę w tej intensywnie czerwonej, kremowej zupie i poczuj bogactwo aromatów, które rozpieszczą Twoje kubki smakowe.
Zupa z pomidorów z pieczoną ciecierzycą
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przygotowanie zaczynamy od obrania i pokrojenia w kostkę cebuli, czosnku, marchwi i pietruszki. Lekko solimy, pieprzymy i delikatnie skrapiamy oliwą. Rozkładamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem.
Odsączoną ciecierzycę rozsypujemy na tej samej blasze obok warzyw. Przyprawiamy kuminem, solą i pieprzem, następnie polewamy oliwą.
Wszystko razem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu, aż warzywa nabiorą pięknego koloru i miękkości, co zajmie około 25 minut.
Po upieczeniu przekładamy warzywa do garnka, dodajemy pomidory z puszki i wlewamy 200 ml wody. Wrzucamy świeżą, posiekaną bazylię i całość blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej tekstury.
Podajemy gorącą zupę, na wierzch wysypując chrupiącą, pieczoną ciecierzycę.
Spróbuj i przekonaj się, że zupa z pieczonych pomidorów z ciecierzycą stanie się Twoją nową ulubioną potrawą. Smacznego!