Buddha bowl stała się hitem w wielu kuchniach na przestrzeni ostatnich lat. I nic w tym dziwnego – możliwość kombinowania z różnorodnymi składnikami jest niemal nieskończona. Dziś prezentujemy naszą wersję: miska z wędzonym tofu, ananasem, komosą ryżową i soczystymi, świeżymi warzywami.
Buddha bowl z wędzonym tofu
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ananasa kroimy w drobną kostkę, rzodkiew w cienkie talarki, ogórka w kosteczkę, a marchewkę ścieramy na tarce.
Przygotowujemy sos mieszając wegański majonez, prażony sezam i pastę miso. Do uzyskania żądanej, płynniejszej konsystencji dodajemy mleko roślinne.
Tofu kroimy w kostkę.
W głębokiej misce układamy komosę ryżową, dodajemy ananasa, rzodkiew, ogórka, marchew oraz kostki tofu. Na wierzch wylewamy przygotowany sos. Smacznego!