Jajeczne kotleciki z dodatkiem pieczarek to prosta i smakowita propozycja na obiad czy kolację. Szybko połączysz wszystkie składniki, włożysz do piekarnika i w mig cieszysz się chrupiącym daniem, które nie wymagało smażenia. Spróbuj, a przekonasz się, że ich złota, chrupiąca panierka to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Kotleciki jajeczne z pieczarkami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Gotujemy 3 jajka w wrzątku przez około 7-8 minut. Następnie ostudzamy je i obieramy ze skorupki.
Pieczarki kroimy na półplastry i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.
Starte na tarce ugotowane jajka łączymy z podsmażonymi pieczarkami. Dodajemy sól, pieprz, posiekany szczypiorek, surowe jajko oraz część płatków owsianych. Wszystko dokładnie mieszamy.
Z uzyskanej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w pozostałych płatkach owsianych. Skrapiamy je resztą oleju i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut, aż nabiorą złotej barwy.
Przygotowujemy mizerię: ogórek myjemy, obieramy i kroimy. Mieszamy z jogurtem, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
Podawaj chrupiące kotleciki z orzeźwiającą mizerią na boku. Smacznego!