Jesteś fanem makaronów? Jeśli tak, mamy dla Ciebie propozycję idealną na szybki i sycący obiad. Zapraszamy do odkrycia przepisu na makaron penne z aromatycznym tuńczykiem, soczystymi pomidorami, kaparami oraz oliwkami. Przygotowanie tego dnia nie wymaga specjalnych umiejętności, a całość gotowa będzie w zaledwie 20 minut. Zapraszamy do kuchni!
Pomidorowe penne z tuńczykiem, kaparami i oliwkami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Zacznij od ugotowania makaronu, kierując się instrukcjami na opakowaniu.
Następnie, na patelni, rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem.
Gdy cebula zacznie być szklista, dodajemy odcedzonego tuńczyka, aromatyczne kapary i oliwki. Całość zalewamy soczystymi pomidorami i dusimy na małym ogniu. Czekamy, aż pomidory się rozpadną i sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Kiedy sos jest gotowy, łączymy go z makaronem, dokładnie mieszając. Gotowe danie przekładamy na talerze i voilà – pyszny obiad gotowy! Smacznego!