Gulasz nie zawsze musi być z mięsem! Jeśli szukasz alternatywnej wersji tego klasycznego dania, to przepis na gulasz z ciecierzycy, bakłażana, papryki i pieczarek z pewnością Ciebie zaskoczy. Obfite w warzywa, to danie dostarczy Ci esencji smaku i wartości odżywczych.
Gulasz z ciecierzycy, bakłażana, papryki i pieczarek z ziemniakami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Na patelni z rozgrzaną oliwą szklimy pokrojoną cebulę i czosnek.
Gdy będą już lekko podsmażone, dodajemy pokrojonego bakłażana, paprykę i pieczarki. Smażymy wszystko, regularnie mieszając.
Kiedy warzywa staną się miękkie, wrzucamy pomidory z puszki. Całość gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć, nie zapominając o mieszaniu.
Następnie dodajemy ciecierzycę i przyprawiamy: solą, pieprzem, paprykami i kminem rzymskim. Wszystko doprowadzamy do wrzenia.
Ziemniaki przygotowujemy tradycyjnie: obieramy, kroimy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Serwujemy je z aromatycznym sosem. Na koniec posypujemy danie świeżą natką pietruszki. Smacznego!