Pasjonują Cię naleśniki? Chociaż klasycznie zawierają one mleko i jaja, można je przygotować równie pysznie w wersji wegańskiej. Nasza wersja gwarantuje idealną konsystencję, więc nie musisz się martwić o teksturę. Wegańskie naleśniki z pełnoziarnistej mąki, wypełnione aromatycznym farszem z czerwonej fasoli, papryki i innych przypraw, to doskonała propozycja na obiad. Dodatkowo możesz w prosty sposób przygotować kilka porcji więcej, by cieszyć się nimi później.
Wegańskie naleśniki pełnoziarniste z nadzieniem z czerwonej fasoli, papryki i aromatycznych przypraw
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Rozpoczynamy od przygotowania masy naleśnikowej. W misce mieszamy napój roślinny, mąkę, sól i olej do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
Następnie na patelni rozprowadzamy odrobinę oliwy, używając do tego ręcznika papierowego, aby powierzchnia była równomiernie natłuszczona.
Rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią cienką warstwę ciasta, rozprowadzając je równomiernie. Gdy dolna strona naleśnika lekko się zarumieni, przewracamy go na drugą stronę.
W międzyczasie przygotowujemy farsz: Na oliwie dusimy czosnek, cebulę i paprykę. Fasolę czerwoną spłukujemy, dodajemy odrobinę wody, oliwę, sól, pieprz, kmin rzymski, sok z cytryny i miksujemy na gładką masę. Do tej pasty dodajemy wcześniej podsmażone warzywa i mieszamy.
Sos: łączymy majonez, wodę, czosnek, szczypiorek i sok z cytryny.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję pasty z fasoli, zawijamy i podajemy polane przygotowanym sosem. Smacznego!