Poszukujesz wegetariańskiego przepisu na obiad? Spróbuj naszego makaronu z aromatycznymi pieczonymi warzywami oraz delikatnym serem mozzarella. Połączenie łagodności mozzarelli, woni ziół oraz pikantnego akcentu z płatków chilli tworzy doskonałą kompozycję.
Makaron z pieczonymi warzywami i serem mozzarella
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Warzywa dokładnie myjemy, następnie kroimy i rozkładamy na blaszce. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Skrapiamy oliwą, delikatnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły, a następnie pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 190 stopniach, korzystając z funkcji termoobiegu.
Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Z wody, w której gotował się makaron, odlewamy 50 ml na później.
Po upieczeniu warzyw, łączymy je z ugotowanym makaronem, dodajemy odłożoną wodę z gotowania i wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie dorzucamy kostki mozzarelli oraz posiekaną świeżą bazylię. Wszystko razem mieszamy i na koniec posypujemy ostrymi płatkami chilli. Smacznego!