Chcesz nadać kurczakowi niecodzienny smak? Spróbuj naszego przepisu na pierś kurczaka w aromatycznym sosie miodowo-musztardowym, podawaną z jęczmienną kaszą oraz marchewką w miodowej polewie. Zobaczysz, jak łatwo jest nadać tradycyjnemu danie niepowtarzalny charakter!
Pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z kaszą jęczmienną i karmelizowaną marchewką
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Marchewkę obieramy, następnie kroimy w słupki. Blanszujemy ją we wrzątku, aż stanie się lekko miękka. Następnie odcedzamy.
Na rozgrzanej patelni podgrzewamy część miodu, aż zacznie delikatnie bąbelkować. Dodajemy marchewkę, mieszając ją, aby pokryła się miodową glazurą. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, siekaną natką pietruszki oraz odrobiną octu.
Pierś z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem w postaci granulatu.
Doprawione piersi kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-20 minut.
W miseczce mieszamy resztę miodu z musztardą, tworząc sos.
Upieczonego kurczaka polewamy przygotowanym sosem i podajemy z jęczmienną kaszą oraz karmelizowaną marchewką. Smacznego!