Racuchy z jabłkami to dla wielu sentymentalna podróż do dzieciństwa, pełna wspomnień o kuchni u babci. Idealne racuszki powinny być lekko chrupiące na zewnątrz, a w środku puszyste i niezwykle smaczne. Nasza propozycja dodatkowo jest zdrowsza, dzięki zastosowaniu mąki pełnoziarnistej oraz niskokalorycznego ksylitolu zamiast tradycyjnego cukru. Wypróbuj nasz przepis i przenieś się na chwilę do beztroskich czasów młodości.
Racuchy z jabłkami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Do mleka dodajemy ksylitol i mieszamy, aż się rozpuści.
W innej misce mąkę łączymy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, a następnie połączymy z mleczno-ksylitolową mieszanką. Wlewamy olej, dodajemy pokrojone jabłka oraz otartą skórkę z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy przez kilka minut.
Na rozgrzanej patelni smażymy porcje ciasta nakładane łyżką. Każdy racuch smażymy około 3 minuty z obu stron. Pamiętajmy, aby przed każdym kolejnym smażeniem przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem nasączonym olejem. Życzymy smakowitego posiłku!