Szukasz wyjątkowego dania na jesienny wieczór? Nasze połączenie dyni, masła orzechowego, sera feta oraz pieczonej ciecierzycy pozwoli na poznanie całkowicie nowych odsłon rozgrzewających zup. Gwarantujemy, że to połączenie zostanie z Wami na dłużej.
Zupa dyniowa z masłem orzechowym, serem feta i pieczoną ciecierzycą
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Drobno siekamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy je na rozgrzanym oleju.
Następnie do patelni dodajemy pokrojone w kostkę dynię, batata, seler i pomidory. Wlewamy wodę, zagotowujemy i dusimy całość przez około 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie, wlewamy masło orzechowe oraz dodajemy sos sojowy, mieszając wszystko dokładnie.
W międzyczasie, rozgrzewamy piekarnik do 200°C z funkcją termoobiegu.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a ciecierzycę po odsączeniu mieszamy z oliwą i przyprawami. Wykładamy na blaszkę i pieczemy przez 15 minut.
Zupę blendujemy na gładki krem za pomocą blendera. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, możemy dodać trochę wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Gotową zupę serwujemy z pieczoną ciecierzycą, posypaną kruszonym serem feta. Życzymy smacznego!