Muffiny z białą czekoladą i owocami brzmią jak rarytas z witryny renomowanej cukierni, nieprawdaż? Dzięki nam możesz przygotować tę pyszną przekąskę w domowym zaciszu, i co więcej, w zdrowszej wersji! Zapomnij o niezdrowych składnikach i zastąp je mąką pełnoziarnistą oraz erytrolem zamiast cukru. Brzmi kusząco, prawda?
Muffiny z białą czekoladą i owocami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 5 sugerowanych porcji.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą w jednej misce.
W osobnej misce ubijamy jajka z erytrolem na puszystą masę. Dodajemy olej, skyr, aromat oraz startą skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, mieszając aż uzyskamy jednolitą masę.
Następnie dodajemy do niej część owoców oraz startą czekoladę.
Ciasto przekładamy do kokilek wysmarowanych delikatnie olejem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, upieczone muffiny dekorujemy pozostałymi owocami i resztą czekolady. Smacznego!