Poszukujesz niebanalnej propozycji na zupę? Jeśli tak, to nasz krem marchewkowy z dodatkiem tahini i pieczonej ciecierzycy będzie strzałem w dziesiątkę! Wyrazisty słodko-kwasowy duet marchewki i soku pomarańczowego doskonale komponuje się z nutą sezamową tahini i chrupiącą ciecierzycą. Ta kompozycja smaków doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi. Nie czekaj, daj się porwać tej wyjątkowej kulinarnej przygodzie!
Krem marchewkowy z tahini i pieczoną ciecierzycą
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Na patelni, na średnim ogniu, podgrzewamy część oleju i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz imbir. Następnie dołączamy plasterki marchwi i smażymy przez około 7 minut.
Dodajemy sok pomarańczowy oraz bulion i gotujemy przez kilka chwil.
Ciecierzycę odsączamy, przenosimy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy pozostałym olejem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem ustawionym na 200°C przez około 15 minut.
Gdy marchew zmięknie, dodajemy tahini i całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem, a jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodajemy trochę wody.
Podawaj gorący krem z chrupiącą ciecierzycą na wierzchu. Smacznego!