Elegancka sałatka ze świeżym szpinakiem, aromatycznym serem pleśniowym, buraczkami oraz chrupiącymi grzankami – czy to nie brzmi jak danie prosto z wykwintnej restauracji? Ale to nie wszystko! W tym wyjątkowym daniu znajdziesz również słodko-pikantny sos miodowo-musztardowy oraz soczyste truskawki. Przygotuj się na niezrównane doświadczenie kulinarne. Życzymy smacznego!
Sałatka ze szpinakiem, serem pleśniowym, burakami i grzankami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Chleb kroimy na małe kostki, solimy, polewamy oliwą i smażymy na patelni, aż nabierze złotego koloru i chrupiącej tekstury.
- Używając gotowych buraków ze sklepu (dla zaoszczędzenia czasu) oraz sera pleśniowego, kroimy oba składniki na małe kawałki.
- W niewielkiej misce łączymy ocet balsamiczny, miód, musztardę oraz oliwę z oliwek. Dodajemy również rozgniecione lub zblendowane truskawki, tworząc sos.
- W głębokiej misce mieszamy posiekane buraki ze szpinakiem i przenosimy na talerz. Dekorujemy sałatkę serem pleśniowym, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy chrupiącymi grzankami.