Poszukujesz niebanalnego sposobu na przygotowanie ryby? Nasz przepis na pieczonego dorsza pod kołdrą warzywną w pikantnym sosie musztardowym z dodatkiem pieczonych ziemniaków to strzał w dziesiątkę! Pikantność musztardy dodaje daniu wyrazistości, podkreślając wyjątkowy charakter potrawy. Odkryj, że rybne danie może być pełne smaku i dalekie od monotonii!
Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Marchew, seler oraz pietruszkę zacieramy na tarce o dużych oczkach, natomiast pora kroimy w delikatne paski.
Warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem połowy oleju, liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Następnie dołujemy do nich odrobinę wody, wzbogacamy smak koncentratem pomidorowym oraz musztardą, a potem dusimy, aż sos nabierze gęstości. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy i kroimy na jednolite kawałki, które następnie solimy.
Pieczemy ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut, aż staną się miękkie i zyskają złocisty odcień.
Dorsza doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy resztą oleju. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy warzywami i pieczemy przez 20 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni, korzystając z funkcji termoobiegu.
Gotowe danie podajemy na talerzach. Smacznego!