Chcesz rozkoszować się burgerem w nietypowy sposób? Jeśli pragniesz alternatywy dla tradycyjnego pieczywa, mamy dla Ciebie idealny przepis! Bataty z burgerem z czerwonej fasoli i pikantnym sosem salsa przeniosą Cię w klimaty meksykańskiej kuchni bez konieczności opuszczania własnej kuchni.
Bataty z burgerem z czerwonej fasoli i sosem salsa
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Bataty kroimy w ósemki i umieszczamy w piekarniku, który wcześniej rozgrzaliśmy do 200 stopni. Pieczemy je przez około 20 minut.
Fasolę odcedzamy, a następnie rozgniatamy widelcem.
Połowę cebuli oraz połowę kolendry drobno siekamy i mieszamy z rozgniecioną fasolą. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
Z otrzymanej masy formujemy burgery, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Skrapiamy je oliwą, a następnie pieczemy w piekarniku ustawionym na 190 stopni przez 25-30 minut.
Tymczasem przygotowujemy salsę. Mango, ogórka, pomidora, resztę cebuli oraz kolendrę kroimy w drobną kostkę. Składniki mieszamy, a potem dodajemy oliwę, sól i pieprz.
Na talerzu układamy upieczone burgery, na wierzch nakładamy salsę, a obok serwujemy bataty. Życzymy smacznego!