Brakuje Ci inspiracji na obiadowe danie? Nasze klopsiki z indyka podane w sosie bbq, serwowane z kaszą jęczmienną i aromatyczną surówką z pewnością zaspokoją Twoje kulinarnie pragnienia, dostarczając przy tym mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Te klopsiki to strzał w dziesiątkę zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, co czyni je świetnym wyborem na rodzinny posiłek. Gorąco zachęcamy do wypróbowania!
Klopsiki z indyka w sosie bbq z kaszą jęczmienną i surówką
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Rozpoczynamy od przygotowania klopsików. Mięso mielone z indyka mieszamy z solą, pieprzem oraz podsmażoną cebulką z czosnkiem. Uformowane z tej masy kuleczki gotujemy we wrzątku przez ok. 7 minut.
Do przygotowania sosu pomidorowego, na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy pomidory z puszki. Po zagotowaniu całość blendujemy. Jeśli konsystencja sosu wydaje się zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody. Doprawiamy go solą, pieprzem, świeżą bazylią oraz, w razie potrzeby, ksylitolem jeśli smak sosu jest zbyt kwaśny. Gotujemy sos jeszcze chwilę.
Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Do przygotowania surówki, świeżego pora przekrawamy na pół i kroimy w cienkie paseczki. Doprawiamy go solą, pieprzem, jogurtem, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny oraz natką pietruszki.
Kiedy wszystkie składniki są gotowe, układamy je apetycznie na talerzu. Życzymy smacznego!