Poszukujesz niebanalnego sposobu na przyrządzenie tradycyjnych dań? Nasza propozycja pieczonego kurczaka z kopytkami i surówką colesław może być strzałem w dziesiątkę! Ten przepis, wzbogacony o starannie dobraną kompozycję przypraw, daje danie o wyjątkowym charakterze, które zachwyci zarówno miłośników polskiej kuchni, jak i tych, którzy chętnie odkrywają nowe kulinarne doznania. Zachęcamy do wypróbowania!
Kurczak pieczony z kopytkami i surówką colesław
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Udko kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem oraz papryką, a następnie skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 40-50 minut.
Jeśli chodzi o kopytka, możemy je kupić gotowe, ale również przygotować samodzielnie: ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną w proporcji trzech części masy ziemniaczanej do jednej części mąki. Zagniatamy masę, formujemy kuleczki, które następnie kształtujemy w kopytka. Gotujemy je w osolonej wrzącej wodzie.
Przygotowując surówkę, siekamy kapustę na cienkie paseczki, ścieramy marchew i cebulę na tarce. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiając solą, pieprzem, octem jabłkowym, majonezem wegańskim oraz posiekaną natką pietruszki.
Podajemy danie na talerzu i życzymy smacznego!