Szukasz sposobu, by wzbogacić codzienną dietę Twoją i Twoich bliskich o więcej warzyw? Spróbuj zapiekanki z cukinii w towarzystwie sosu pomidorowego, soczewicy i beszamelu na bazie mleka roślinnego. To danie składa się z aż sześciu różnych warzyw, a roślinny beszamel dodaje mu wyjątkowej aksamitności.
Cukinia zapiekana z sosem pomidorowym, soczewicą i beszamelem na mleku roślinnym
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Na patelni z połową rozgrzanego oleju podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj startą marchew i seler naciowy. Smaż wszystko przez około 7 minut.
Cukinię przekrój na pół i wydrąż część miąższu, który dodaj do warzyw na patelni.
Wprowadź do mieszanki soczewicę i smaż przez 3 minuty, stale mieszając. Następnie dodaj pomidory z puszki i dusz, aż soczewica zmięknie. Przypraw rozmarynem, solą i pieprzem.
W osobnym garnuszku na pozostałym oleju podsmaż mąkę, energicznie mieszając, a potem wlej mleko roślinne. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotuj, aż beszamel zgęstnieje.
Wydłubane półki cukinii napełnij farszem, polej beszamelem i zapiekaj w piekarniku ustawionym na 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut. Smacznego!