Pieczona kompozycja buraków z batatami, akcentem słonecznika, soczystą pomarańczą i kremowym serem kozim – to propozycja, której nie można przejść obojętnie. Idealne rozwiązanie na obiad, kolację, a także jako przekąska w pracy. Słodkawość warzyw korzeniowych doskonale kontrastuje z orzeźwiającą pomarańczą i intensywnością sera kozi. Daj się skusić!
Pieczone buraki z batatami, słonecznikiem, pomarańczą i serem kozim
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Buraki i bataty kroimy na jednorodne kawałki o średnicy około 2 cm.
Warzywa mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i oliwą, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją termoobiegu, aż do momentu, gdy batat stanie się miękki.
Podczas pieczenia warzyw przygotowujemy fileciki z pomarańczy.
Na upieczone warzywa układamy plasterki pomarańczy oraz rozdrobniony ser kozí i zapiekamy wszystko razem przez dodatkowe 5 minut, tak by ser zyskał złocistą powierzchnię. Na koniec posypujemy danie słonecznikiem i serwujemy. Smacznego!