Czy zdajesz sobie sprawę, jak wyśmienite mogą być pieczone warzywa? Nasze pieczone warzywa korzeniowe z sosem sezamowym to idealny tego przykład! Klasyczne dla polskiej kuchni warzywa, takie jak marchew, seler, pietruszka i dynia, idealnie komponują się z orientalnym akcentem sezamu. Efekt? Smakowite danie, które zachwyci każdego, nawet tego, kto nie przepada za warzywami. Wypróbuj!
Pieczone warzywa korzeniowe z sosem sezamowym
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Warzywa kroimy w słupki, skrapiamy olejem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie pieczemy w piekarniku ustawionym na 190 stopni (tryb góra-dół) przez około 35 minut.
Składniki na sos (sok z cytryny, tahini, czosnek, sos sojowy) mieszamy ze sobą i w razie potrzeby doprawiamy solą.
Podawane, aromatyczne warzywa polewamy przygotowanym sosem. Smacznego!