Choć nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, pieczarki to prawdziwe skarby wśród produktów spożywczych. Te aromatyczne grzyby są źródłem witamin B2, PP oraz D oraz bogate w potas, dzięki czemu stanowią wartościowy element zdrowej diety. Jeśli szukasz inspiracji na potrawę z użyciem tych grzybów, polecamy wypróbować nasz przepis na krem pieczarkowy. Jego aksamitny smak na pewno zachwyci Twoją rodzinę!
Krem pieczarkowy
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Cebulę wraz z pieczarkami obrać, pokroić w plasterki lub kostkę.
- Rozgrzać olej w garnku, podsmażyć cebulę – gdy będzie złota, dodać pieczarki i dusić, aż puszczą sok.
- Wlać bulion i gotować aż pieczarki będą miękkie.
- Doprawić solą, pieprzem.
- Dodać ser topiony, mieszać, aż się rozpuści.
- Całość zblendować na krem.