Sezam, imbir, sos sojowy… Jeśli te smaki, zainspirowane azjatycką kuchnią, przyprawiają Cię o wodę w ustach, trafiłeś idealnie. Nasza polędwiczka w azjatyckim stylu zaspokoi Twoje kulinarnych pragnienia. Ale to nie wszystko! Oprócz wyjątkowego smaku, dostarczy Ci także cennych witamin oraz wysokiej jakości białka. Zachęcamy do degustacji!
Polędwiczka po azjatycku z ryżem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Polędwicę wołową pokroić w paski. Podsmażyć na oleju roślinnym i dusić pod przykryciem przez ok 15-20 min.
- W międzyczasie przygotować ryż wg przepisu na opakowaniu.
- Mięso odkryć i chwilę smażyć bez przykrycia. Cebulę pokroić w piórka i dodać do wołowiny. Smażyć ok 2-3 min. Dodać zgnieciony czosnek, kurkumę, imbir, chilli. Dodać sos sojowy. Wymieszać.
- Dodać pokrojoną w słupki marchewkę, seler oraz czerwoną i zieloną paprykę pokrojoną w paski. Smażyć przez ok. 3-4 min. Dodać cukier brązowy i wymieszać.
- Dodać ugotowany wcześniej ryż, aby się podgrzał.
- Na koniec smażenia dodać olej sezamowy i wymieszać. Zdjąć z ognia. Sezam uprażyć chwilę na patelni.
- Podawać od razu po przygotowaniu, posypane sezamem. Można również posypać posiekanym szczypiorkiem.