Ziemniak to niewątpliwy symbol polskiej kuchni. Ale poza tradycyjnymi potrawami, ten skromny składnik potrafi zaskoczyć! Jeśli masz ochotę na nowe oblicze ziemniaka, polecamy zapiekankę ziemniaczaną. To pożywne danie, które łączy w sobie klasyczną tradycję z nowoczesnym podejściem. Doskonała propozycja dla tych, którzy cenią polskie smaki w odświeżonej odsłonie. Koniecznie wypróbuj!
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Po ugotowaniu wodę odlej, ziemniaki odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Następnie obierz je ze skórki, pokrój w cienkie 0,5 cm plasterki.
- Formę do zapiekania posmaruj połową oliwy. Dno naczynia wyłóż plasterkami ziemniaków.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny. Podsmaż pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, cebulę i paprykę. Kiedy składniki się zrumienią dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż jeszcze 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Warstwę ziemniaków posyp częścią startego sera, nałóż podsmażonego kurczaka z warzywami. Następnie połóż porcję żółtego sera oraz kolejną warstwę ziemniaków.
- Zapiekankę zalej mieszaniną jajek, jogurtu i przypraw.
- Piekarnik rozgrzej do 160°C, zapiekaj przez około 50 minut.