Myślisz, że tofu jest niesmaczne? Nasz przepis na makaron z tofu przekona Cię do tego wyjątkowego produktu sojowego! Połączenie wyselekcjonowanych przypraw, świeżych warzyw i delikatnego sosu na bazie oliwy z oliwek stworzy harmonię smaków, która zachwyci miłośników kuchni wegańskiej i nie tylko.
Makaron z tofu w sosie pomidorowym
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zachowując około 50 ml wody z gotowania.
Cukinię i bakłażana trzemy na tarce.
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na rozgrzewanej patelni z oliwą z oliwek dodajemy warzywa. Po smażeniu przez 2 minuty dodajemy pokruszone tofu, sos sojowy oraz paprykę. Smażymy kolejne 5 minut.
Następnie dodajemy do mieszanki pomidory z puszki, przykrywamy i dusimy przez kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wreszcie dodajemy ugotowany makaron, zachowaną wodę z gotowania oraz bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy, aby składniki dobrze się połączyły. Smacznego!