Sałatka a’la cezar to odpowiedź na potrzeby tych, którzy zastanawiają się, czy sałatka potrafi być sycąca. W naszej wersji cezar zapewniamy, że tak! Oto sałatka pełna białka dzięki piersi z kurczaka, wzbogacona smakiem parmezanu i pieczonych batatów. Posiłek bogaty w składniki takie jak beta-karoten, wapń oraz błonnik.
Sałatka a’la cezar
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Nastaw piekarnik na 200 stopni, korzystając z funkcji termoobiegu.
Pierś z kurczaka kroimy na jednolite kawałki. Przyprawiamy je słodką i wędzoną papryką, połową czosnku, solą, pieprzem i skrapiamy połową oliwy. Odstawiamy na 15 minut.
Bataty siekamy w kostkę, polewamy resztą oliwy, doprawiamy solą i pozostałym czosnkiem. Mieszamy i pieczemy przez 25 minut.
Na patelni obsmażamy kawałki kurczaka, po 4 minuty z każdej strony.
Liście sałaty myjemy, podrzucamy na mniejsze kawałki i przekładamy do głębokiej miski.
Pomidorki przekrajamy na połówki, ogórka siekamy w kostkę, cebulę w cienkie plastry. Dodajemy wszystko do miski.
Jogurt skyr łączymy z serem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Do miski z warzywami dodajemy ⅔ przygotowanego sosu i mieszamy delikatnie.
Pokrojoną w paski pierś z kurczaka układamy na sałacie, na wierzchu dodajemy pieczone bataty i polewamy resztą sosu. Życzymy smacznego!