Masz ochotę na coś niebanalnego w kuchni? Oto przepis na makaron serwowany z burakiem i ciecierzycą, który z pewnością przyciągnie uwagę twoich kubków smakowych! To niezwykła harmonia sycącej ciecierzycy, połączonej z orzeźwiającą pomarańczą, aksamitnym awokado i słodkawym syropem klonowym. Idealne danie na wspólny obiad w gronie rodziny czy przyjaciół.
Makaron z burakiem i ciecierzycą
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni w trybie termoobieg.
Ciecierzycę odcedzamy, doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą, mieszamy i rozkładamy na blaszce. Pieczemy przez około 15 minut.
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Buraka i marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Awokado kroimy w cienkie plastry.
Do miski przekładamy ugotowany makaron, dodajemy starte warzywa, jarmuż i upieczoną ciecierzycę. Na wierzch układamy plasterki awokado.
Syrop klonowy łączymy z pozostałą oliwą oraz świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Polewamy sałatkę przygotowanym dressingiem, a w razie potrzeby doprawiamy solą. Smacznego!