Przepadają Ci smaki azjatyckie? Nasz makaron smażony z tofu i świeżymi warzywami to propozycja wprost z serca kuchni chińskiej, cenionej na całym świecie. Dzięki składnikom takim jak tofu, imbir czy sos sojowy, poczujesz autentyczność smaków rodem z najlepszych chińskich restauracji.
Makaron smażony z tofu i warzywami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Tofu siekamy w kostkę, następnie umieszczamy w misce. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz imbir, łączymy z łyżką sosu sojowego i odrobiną oleju rzepakowego. Mieszamy składniki i odstawiamy na chwilę, by się przegryzły.
Marchewkę kroimy w delikatne słupki.
Tofu smażymy na patelni aż stanie się złociste z obu stron, co zajmuje około 5 minut. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej warzywa i smażymy wszystko razem przez kolejne 4 minuty. Po tym czasie, przekładamy zawartość patelni na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzewamy resztę oleju, wrzucamy makaron, dodajemy trochę sosu sojowego i smażymy przez 2 minuty.
Następnie dodajemy tofu i warzywa z makaronem, dokładnie mieszając.
Podane na talerzu danie możemy ozdobić posiekanym szczypiorkiem.