Masz ochotę na owoce morza? Proponujemy makaron z krewetkami w pikantnym sosie! Sekret tego dania tkwi w idealnie skomponowanej mieszance przypraw, które nadają potrawie wyrazistego, lekko ostrego charakteru. Zachęcamy do wypróbowania – być może stanie się ono stałym punktem Twojego menu!
Makaron z krewetkami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W niewielkiej misce łączymy składniki na mieszankę cajun, czyli wszystkie podane przyprawy (jeśli nie masz gotowej). Wlewamy połowę oleju i dodajemy sok z cytryny. Tak przygotowaną marynatą nacieramy krewetki i odstawiamy na ok. 15 minut.
Paprykę, czosnek i cebulę siekamy w cienkie paski. Na rozgrzanej patelni, na pozostałej części oleju, podsmażamy te warzywa przez około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, dusimy przez 3 minuty i zdejmujemy z ognia.
Na innej patelni szybko smażymy krewetki do momentu, gdy nabiorą złocistego koloru. Następnie dodajemy je do warzyw.
Odsączony makaron przekładamy na patelnię, dolewając pół szklanki wody z jego gotowania. Doprawiamy solą i delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy kolendrą.