Cenisz nietuzinkowe połączenia smaków? Oto nasza propozycja: kurczak w słodko-kwaśnym sosie! Sekret tego dania? Doskonałe zestawienie słodkości ananasa z orientalnymi nutami imbiru i sezamu oraz soczystością mięsa kurczaka. Idealny pomysł na niebanalny obiad, który zadowoli zarówno miłośników kuchni azjatyckiej, jak i osoby, które dopiero zaczynają z nią swoją kulinarne przygody.
Kurczak słodko-kwaśny
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Kurczaka kroimy na cienkie paski i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany czosnek, imbir, sól, pieprz oraz połowę porcji oliwy.
- Ryż przyrządzamy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
- Brokuły dzielimy na małe różyczki, ananas kroimy w kosteczkę, a pozostałe składniki siekamy w cienkie pasy.
- Patelnię rozgrzewamy i na dużym ogniu smażymy kurczaka przez ok. 4-5 minut. Przekładamy na bok.
- Na tej samej patelni wlewamy resztę oliwy, dodajemy warzywa i ananasa, smażymy przez ok. 5 minut aż składniki nabiorą złotego koloru.
- Do warzyw dodajemy kurczaka, sos sojowy oraz świeży sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy.
- Na koniec danie posypujemy chrupiącym sezamem.