Chcesz poczuć smak klasycznej zupy niczym u mamy, ale w wersji wegetariańskiej? Przedstawiamy przepis na krupnik w wersji vege! W skład tej pożywnej zupy wchodzi mnóstwo warzyw, zdrowa kasza pęczak bogata w żelazo i cynk oraz ciecierzyca jako źródło pełnowartościowego białka. Taki obiad nie tylko przywoła wspomnienia dzieciństwa, ale również na długo zaspokoi Twój głód, pomagając unikać niezdrowych przekąsek.
Vege krupnik
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- W garnku rozgrzewamy oliwę, po czym podsmażamy marchew, cebulę, pietruszkę oraz czosnek przez około 4 minuty.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę i smażymy jeszcze przez 3 minuty.
- Do warzyw wlewamy bulion i wodę, a następnie gotujemy przez 5 minut.
- Wsypujemy kaszę pęczak oraz dodajemy odsączoną ciecierzycę.
- Gotujemy całość przez około 10-13 minut, aż kasza będzie miękka.
- Na sam koniec zupę doprawiamy świeżo posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Życzymy smacznego!