Minestrone to klasyczna włoska zupa warzywna, która stanowi doskonałą propozycję na sycący i odżywczy obiad. Dzięki kombinacji siedmiu rodzajów warzyw, w tym białkowej ciecierzycy, jest idealnym wyborem dla tych, którzy chcą wzbogacić swoją dietę o więcej składników roślinnych czy przekonać do nich młodsze pokolenie. Gorąco zachęcamy do wypróbowania!
Minestrone
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek, seler naciowy oraz marchew siekamy w kostkę, po czym podsmażamy w garnku na oliwie przez około 4 minuty.
Dodajemy do garnka groszek, pokrojoną cukinię, odcedzoną ciecierzycę oraz pomidory. Zalewamy wszystko bulionem i dodajemy liście laurowe oraz pozostałe przyprawy.
Zupę gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy makaron i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.