Chcesz przenieść się kulinarnie do serca Indii? Przepis na aromatyczne curry z ciecierzycą to doskonała droga do tego celu! Dzięki intensywnemu, rozgrzewającemu smakowi imbiru, to danie idealnie nadaje się na obiad podczas mroźnych dni. Aromatyczna przyprawa garam masala sprawi, że poczujesz się jak w autentycznej indyjskiej restauracji. Co więcej, potrawa jest w pełni wegetariańska, oddając w ten sposób esencję tradycyjnej kuchni Indii.
Curry z ciecierzycy
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek, łodygi kolendry, chili, cebulę oraz imbir drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy posiekane składniki. Doprawiamy curry i garam masala.
Dodajemy do potrawy ciecierzycę oraz pomidorki koktajlowe, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
Następnie dodajemy do potrawy pomidory z puszki i mieszamy.
Gotowe curry serwujemy z uprzednio przygotowanym ryżem.