Zupa, która jest pełna pysznych warzyw oraz zdrowych strączków, to świetny wybór na chłodniejsze dni. Ta zupa dzięki swojemu smakowi przypomni nam o niedawno spędzanych wakacjach ale również cudownie ogrzeje, dostarczając dużo witamin oraz pełnowartościowe białko.
Zupa śródziemnomorska
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
W kostkę siekamy ziemniaki, cebulę oraz czosnek, a następnie smażymy je w garnku na rozgrzewanej oliwie.
Wkładamy do garnka cienkie paseczki cukinii i marchewki. Całość dusimy przez 3 minuty, po czym dodajemy przecier pomidorowy i fasolę.
Następnie zalewamy wszystko bulionem, wrzucamy gałązki tymianku oraz bazylii i gotujemy przez około 10 minut.
W końcowej fazie dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem, a potem gotujemy jeszcze przez 2 minuty.