Lubisz smaki Azji? Spróbuj naszego przepisu, na pyszny ramen w wersji wegetariańskiej. Użyliśmy do niego tofu jako źródła białka i zapewniamy, że pasuje ono tutaj idealnie. Zupa rozgrzewa i jest świetna w trakcie redukcji masy ciała, ponieważ syci na bardzo długo.
Ramen z tofu
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 2 sugerowane porcje
W garnku podgrzewamy olej, a następnie wrzucamy posiekany imbir, cebulę oraz czosnek. Podsmażamy wszystko około 5 minut.
Wlewamy sos sojowy i dobrze mieszamy. Po chwili dodajemy bulion warzywny, a potem dodajemy grzyby (najlepiej borowiki i shitake) i delikatnie solimy.
Doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, po czym redukujemy ogień. Gotujemy na wolnym ogniu od 1 do 3 godzin.
W międzyczasie kroimy tofu w kostki i lekko je obsmażamy. Pojedyncze liście kapusty grillujemy.
Marchewkę oraz szczypiorek siekamy. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Przecedzamy nasz wywar przez sitko, wyławiając grzyby. Warzywa po pokrojeniu ponownie możemy dodać od bulionu. Wsypujemy pastę miso i mieszamy.
Pokrojone grzyby wrzucamy z powrotem do wywaru i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Podając danie, układamy na talerzu makaron, dodajemy warzywa, tofu, posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!