Poszukujesz dania, które nie tylko zachwyci smakiem, ale również dostarczy Twojemu organizmowi mnóstwo wartościowych składników? Prezentujemy pieczonego łososia z jarmużem i batatami – prawdziwa skarbnica kwasów omega-3, beta-karotenu, polifenoli oraz sulforafanu o działaniu przeciwnowotworowym. Zachęcamy do wypróbowania!
Pieczony łosoś z jarmużem i batatami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Zacznijmy od przygotowania piekarnika: nagrzewamy go do 180 stopni, tryb góra-dół.
Łososia kroimy, następnie posypujemy solą oraz pieprzem cytrynowym.
Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy papryką oraz innymi wybranymi przyprawami (z wyjątkiem pieprzu cytrynowego/ziołowego). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.
Po tym czasie dodajemy do batatów posiekany jarmuż, mieszamy i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
Na dobrze rozgrzanej patelni szybko obsmażamy łososia – po 30 sekund z każdej strony. Następnie układamy go na batatach z jarmużem, posypujemy pozostałym pieprzem i wsuwamy z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Smacznego!